Ystäväni menee naimisiin huomenna. Ja kuten tapana on, järjestimme ystävälleni polttarit tuossa muutama viikko sitten. Polttarit pitivät sisällään sarjan erilaisia yllätyksiä, joista ensimmäisenä oli kaverin synttäreiltä nippusiteissä lähtö kohti Forssaa. Tiedän ystäväni ykkösluokan lihansyöjäksi ja päätimmekin porukassa, että tarjoamme hänelle ikimuistoisen aterian. Usean tunnin puuhastelun jälkeen ruokana olikin 3:n ruokalajin mättöillallinen, jossa oli käytetty pelkästään eläinkunnan tuotteita (sen verran tuo on kyllä epätosi, että kuuden hengen safkaan meni 1 sipuli). Tarjolla oli niin äijäkokoisia pihvejä (polttarisankarin pihvi lähenteli siinä puolta kiloa), juustomunakasta ja eeppisiä pekonikilppareita. Viimeisen näistä ohje teille tässä:

Pekonikilpikonnat

3 pakettia pekonia
500-600g jauhelihaa
1 kananmuna
1 paketti nakkeja (esim. popsi tms.)
1 sipuli
1 pkt koskenlaskijajuustoa (näissä käytetty viherpippuri versiota)
korppujauhoja

Valmista jauhelihataikina: jauheliha, pilkottu sipuli ja kananmuna kulhoon, sekoita. Sinne vaan sormet sekaan, helpointa sekoittaa käsin. Lisäile korppujauhoja kunnes taikina on kiinteää. Tämä on tärkeää, koska muuten kilppari ei pysy kasassa. Mausta taikina makusi mukaan. Maustamisessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että ko. safkassa on aika lailla suolaa pekonin muodossa, joten suolaa ei kannata liiaksi tunkea taikinaan.

Puno pekonista 3 mattoa. Jokaista mattoa varten tarvitset 8 siivua pekonia, mikä onkin noin suunnilleen normi määrä paketillisessa pekonia. Helpoiten tuo käy, kun laitat ensin vaikkapa leikkuulaudalla vieriviereen 4 siivua pekonia, taitat joka toisesta päästä hännät sisäänpäin, lisäät pekoninsiivun taitoskohtaan, taitat päät takasisin, taitat vastaavasti toiset päät tämän siivun yli, lisäät uuden siivun, taitat päät takaisin, jne.

Tee taikinasta 6 saman kokoista pihviä. Lätkäise jokaiselle matolle yksi pihvi, leikkaa koskenlaskijasta reilu siivu pihvin päälle ja toinen pihvi sitten koko moskan päälle.

Pilko yht. 9 nakkia puoliksi. Tässä voi käyttää hieman luovuutta, leikellä varpaita ja suuta nakeille ja vaikkapa viistottaa "hännäksi" tulevan nakinpuolikkaan. Sijoittele nakit niille kuuluviin paikkoihin (neljä kulmiin jaloiksi, 1 pääksi, 1 hännäksi) taittele pekonit pihvin keskelle niin, että nakkien päät jäävät näkyviin väleistä. Käännä kilpikonna ympäri (niin että pekonin päät jäävät kilpikonnan mahan alle) ja sijoita pellille.

Paista kilppareita uunissa 200 asteessa, kunnes mokomat ovat kypsiä. Paistomittari on voitokasta tässä, Tökkää läskeimpään (et saa niistä kuitenkaan tasakokoisia) kilppariin mittari paksuimpaan kohtaan ja paista kunnes sisälämpötila huitelee siinä 67-70 asteen nurkilla. Älä pelkää, vaikka ko. lämpötila onkin vähän korkea lihalle, pekonimatto pitää hyvin kosteuden kilpparin sisällä ja juusto antaa lisäkosteutta.

Sitten vaan kilpparit uunista ja lihansyöjän eeppinen mättölounas on valmis.


(kuva by Bestman, käytetty törkeästi ilman lupaa. Sori, Timo ":D")