Tanjan siskon, Sonjan yllyttämänä päädyimme molemmat riippuvaiseksi facebookissa pelattavasta Cafe World-pelistä. Pelin idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan kerätä rahaa valmistamalla ruokaa omassa kahvilassa asiakkailleen. Ruokien kirjo on pelissä aikamoinen aina simppelistä pekoni&munat kombosta aina uraanilla ja tähtipölyllä höystettyyn Stardust Stew'hun. Pelistä löytyy myös ranskalainen sipulikeitto, joka olikin minulle täysin vieras ruokalaji. Tanjan suurpiireittäisen sanallisen luonnoksen perusteella ("se on semmosta sipulikeittoo, siinä on päällä paahtoleipää ja sulatettua juustoo") innostuinkin vallan tästä ruokalajista ja päätimmekin sitä valmistaa niin pian kuin mahdollista. Googlettelemalla jokusia reseptejä ja tutkimalla oman ruokakaappimme varustusta, päädyimme sovellettuun reseptiin, joka on tässä:


Sovellettu ranskalainen sipulikeitto, betaversio
(nimen perässä oleva "betaversio" nimitys tulee IT-alan ohjelmistotestausmallista. Kyseessä on siis vielä keskeneräinen, säätöä vailla oleva versio, josta käyttäjiltä toivotaan palautetta. Näppäimistöt siis sauhuamaan)

(4 annosta)

6 sipulia
oliiviöljyä
1 l vettä
1,5 rkl punaviini häränlihafondia
useampi murskattu valkosipulin kynsi (oman maun mukaan, itse käytin 6)
1 rkl sambal oelek chilitahnaa
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl rouhittua pippuria
½ rkl timjamia
sekaleipää
emmentalraastetta

Leikkaa sipulit renkaiksi. Kulota sipuleita kattilassa oliiviöljyn kera. Lisää vesi ja mausteet. Keitä hiljalleen puolisen tuntia. Leikkaa leivästä leivänpaahtimeen mahtuvia reilun paksuja siivuja, 4-6 kpl on hyvä määrä. Paahda leivät paahtimessa. Leikkaa leipä kuutioiksi. Jaa keitto uuninkestäviin tarjoilukulhoihin. Sijoittele leivänpalat keiton päälle niin että ne peittävät keiton. Kuorruta keitto juustoraasteella. Gratinoi keittoja uunissa kunnes juusto hieman ruskettuu pinnalta. Tarjoile.

-- mikko