Pyttipannu on munakkaan ohella siitä erikoinen ruoka, että siihen voi käytännössä katsoen laittaa lähes mitä vaan. Tällaiset "jämäruoat" ovatkin otollisia kun jääkaappia tyhjentää vanhenevista ruoka-aineksista.

Perinteisestihän pyttipannuun pohjana käytetään keitettyä perunaa, joka sitten paistetaan pannulla muiden komponenttien kanssa. Sitä minäkin tuttuna ja turvallisena pohjana käytän.

Lapsuudessani meillä kuitenkin pyttipannu tehtiin hieman tavallisuudesta poiketen. Toinen keskeinen komponentti nimittäin on paistettu ruisleipä, tarkemmin: jälkiuunileipä. Leipä sopii yllättävän hyvin paistettuna pyttipannun ainekseksi.

Pyttipannun kanssa kuuluu myös olla kananmunaa (ainakin meidän mielestä). Toiset (minä) paistavat kananmunan sekaan pyttipannuun, toiset taas (tanja) haluavat että kananmuna on erillisenä paistettu.

Virtasen Pyttipannu

2-3 isoa keitettyä perunaa
1/2 jälkiuunileipä
2-3 ryynimakkaraa

lisäksi:

kananmunaa tarpeen mukaan
suola/maustekurkkua

Kuori ja kuutioi perunat. Kuutioi myös ruisleipä ja makkara. Rasvaa pannulle ja paljon lämpöä. Paista. Mausta soijalla, suolalla, pippurilla tai ihan miltä tuntuu (tabasco myös hyvää). Paista kaveriksi kananmunaa. Voit myös rikkoa kananmunan suoraan paistoksen sekaan ja paistaa. Viipaloi suolakurkkua kaveriksi.

-- mikko

1236409.jpg