Toukokuu tuntui olevan oikea leivonta kuukausi, vaikka päivitykset tänne venyivätkin kesäkuun puolelle. Toivon mukaan nyt kesäkuussa saadaan enemmänkin päivityksiä paikkaamaan tuota toukokuun mitätöntä antia. :P 

Tässäpä siis ohje sveitsiläiseen juustopiiraaseen jota kannattaa kannata isommallekin porukalle. Kevyttä tämä ei ole, mutta kun kutsuu kavereita kylään niin voi ainakin jakaa damagen. ;) 

Pohja
4dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
200 g voita
1 kananmunankeltuainen

Täyte
3 dl täysmaitoa
3 munaa
3 rkl vehnäjauhoja
150 g raastettua kermajuustoa
150 g raastettua goudaa
100 g raastettua gruyère- tai appenzellerjuustoa
2 rkl kirschiä eli kirsikkaviinaa
½ tl raastettua muskottipähkinää

Mittaa pohjan ainekset kananmunankeltuaista lukuun ottamatta kulhoon. Sekoita murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja pyöräytä tasaiseksi taikinapalloksi. Aseta leivinpaperiarkki irtopohjavuoan pohjalle ja kokoa vuoka siten, että arkin liepeet jäävät vuoan pohjan ja reunan väliin. Voitele pohja ja reunat voilla. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Valmista täyte: Sekoita maito, kananmunat ja vehnäjauhot kulhossa. Lisää juustoraasteet ja kirsch. Mausta ripauksella muskottipähkinää.

Kaada täyte vuokaan taikinapohjan päälle. Painele taikinaa vuoan reunoilta alaspäin, täytteen ylärajaan saakka. Kypsennä piirakkaa 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia, kunnes pohjataikina on kypsä ja juusto ruskistunut hieman. Täyte voi tuntua hieman löysältä uunista ottamisen jälkeen, mutta se jähmettyy jäähtyessään. Piirakka säilyy jääkaapissa 3-4 päivää. Säilyttämisen aikana sen maku jopa paranee. Anna jääkaapissa olleen piiraan lämmetä huoneenlämpöiseksi ja tarjoa se hapokkaan kirsikkahillon tai hedelmä chutneyn kanssa.