8 annosta

Ystäväpariskunta vanhoilta kotikulmiltamme kävi kylässä ja toi mukanaan Espanjalaisen keittokirjan. Päätimmekin jo samana iltana kokeilla yhtä resepteistä porukalla. Testin kautta pysyväksi grillaussuosikiksi päätyi Andalusialainen versio Maurilaisista possuvartaista.

Pincho tarkoittaa varrasta tai teräväkärkistä pientä tikkua. Pincho moruno on pikkuvartaaseen pujotettuja maurilaisia herkkupaloja. Maurit eivät muslimeina syöneet sianlihaa, mutta katolinen Espanja alkoi maustaa rakastamaansa sianlihaa mausteilla, joita maurit käyttivät lammasvartaisiinsa.

1 1/4 dl oliiviöljyä
3 rkl jauhettua juustokuminaa
2 rkl jauhettuja korianterin siemeniä
1 rkl mietoa paprikajauhetta
1 1/2 tl cayannepippuria
1 tl jauhettua kurkumaa
1 tl oreganoa
1 tl suolaa (maun mukaan)
1/2 tl mustapippuria myllystä
1 kg possunlihaa, leikkaa 2 1/2 cm:n kuutioiksi
2 rkl hienonnettua valkosipulia
4 rkl tuoretta sitruunamehua
sitruunan lohkoja

Sekoita pienessä paistinpannussa oliiviöljy, juustokumina, korianteri, paprika, cayannepippuri, kurkuma, oregano, suola ja mustapippuri. Nosta pannu matalalle lämmölle ja kuumenna, kunnes mausteet ovat tuoksuvia ja lämpimiä, noin 3 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Pane lihakuutiot kulhoon ja hiero niihin jäähtynyt mausteseos. Lisää valkosipuli ja sitruunanmehu (halutessasi voit lisätä hienonnettua persiljaa) ja sekoita hyvin. Peitä ja anna maustua jääkaapissa yön yli.

Kuumenna seuraavana päivänä voileipägrille tai grilli. Työnnä liha pieniin vartaisiin tai puisiin grillitikkuihin ja ripottele päälle vähän suolaa.

Grillaa vartaita kerran kääntäen, kunnes liha on läpeensä kypsää, noin 4 minuuttia molemmin puolin. Siirrä tarjoiluvadille ja tarjoa sitruunan lohkojen kanssa.