No empä ole maksaa kokannut ties kuinka pitkään aikaan. Viime lauantaina tuli maksa puheeksi saunassa ollessamme ja siinä yhteydessä päätimmekin molemmat maksasta pitävinä että seuraavalla viikolla olisi ruokalistalla sitten tuttua kouluruokaa, maksastroganoffia. Kouluaikoina tuo kyseinen ruoka ei ainakaan minun suosikkeihini kuulunut (en sitä varsinaisesti inhonnutkaan, mutta ei ollut suosikki ei), mutta näin vuosien jälkeen on ruvennnu ko. ruokalaji houkuttamaan.

Hieman asiaa tutkittuani päätin olla noudattamatta mitään varsinaista reseptiä, mitä stroganoffille löysin vaan sovelsin omaan tapaani toteutettua ruskeaa kastiketta hieman stroganoffimaisempaan tyyliin. Se tapahtuu näin:


Maksastroganoff

200 g maksaa
3 porkkanaa
2 maustekurkkua
1 (puna)sipuli
sinappia
tomaattikastiketta (eli siis ketsuppia ;) )
+ muut turhuudet kuten mausteet jne.

Lisäksi:

Perunaa (vapaavalintaisessa muodossa, meillä tällä kertaa oli tanjan perunalunta)

Pilko maksa ja vihannekset. Paista hetken miedolla lämmöllä tasapohjaisessa kattilassa (tai aivan sama teetkö paistinpannulla, mutta tällä reseptillä on hyvä käyttää kattalaa ihan tilavuussyistä) sillä lailla että hieman sipuli ruskistuu. Sitten vaan maksat joukkoon. Maksaa sitten kypsytellään kunnes maksa on läpi asti kypsää (kypsyy sitten tosi äkkiä). Mausta maksaa kevyesti pippurilla, soijalla ja suolalla. Porkkanat ja maustekurkut joukkoon kattilaan. Paistele vielä hetki.

Sekoita 1 dl vehnäjauhoja kahvikupilliseen vettä. Kaada tämä suuruste sitten kattilaan sekaan ja lisäile vettä ja jauhoja tarvittaessa lisää (itse pistin vettä vielä parikin desiä lisää ja hieman jauhoja että suurustuu). Kun kastiketta on sopiva määrä, 1-2 rkl kets.. korjaan "tomaattikastiketta" ja n. 1 rkl (kunnon ruuttaus) sinappia (itse suosin Turun Sinappi Hot-sinappia). Mausta mielesi mukaan, itse laitoin 2x laakerinlehtiä, soijaa, pippuria ja suolaa.

Peruna on hyvä lisuke stroganoffille, jokainen valitkoon oman suosikkinsa (ranskailaiset yms. ei kuitenkaan mahdu minun mielikuvituksessani stroganoffin kaveriksi, mutta mikäs siinä jos tykkää)

-- mikko

1233799.jpg