Aina välillä tekee mieli hampurilaista. Eikä edes välillä. Hampurilainen on vaan niiiiiiiiiin hyvää. Varsinkin kunnollinen sellainen. Perus mäkkäriburgerikin toki maittaa, mutta hampurilainen on ainakin omasta mielestäni parhaimmillaan (05:00 aamuyöstä tukevassa humalassa nakkikioskilla lisäksi) kunnolla valmistettuna "ravintolamaisena" annoksena.

Saimme vanhemmiltani hieman peuran jauhelihaa käytyämme visiitillä heidän luonaan pääsiäisenä. Jostain syystä ensimmäinen ajatus, mitä tuosta jauhelihasta tuli mieleen oli, että siitä tulee tehdä hampurilaisia. Ja hampurilaisiahan siitä tehtiinkin:

Hampurilaispihvi peurasta

~600 g peuran jauhelihaa
3 kananmunaa
paahdettua sipulia

Sekoita aineet astiassa. Itse käytin tähän sähkövatkainta taikinakoukuilla. Taikina kannattaa sekoittaa kunnolla. Mausta suolalla ja pippurilla. Tanja suosikkimausteeksi on muodostunut juustokumina, joten laitoin myös sitä taikinaan. Mausteita voi lisäillä pihviin omien mieltymyksiensä mukaan, ompahan sitä laitettu mm. kurkumaa erään kerran hampurilaispihveihin. Jaa taikina sopivan kokoisiin paloihin, itse sain tästä 6 samankokoista kökköä. Helpoin tapa jakaa tällainen taikina ainakin itselle on rullata taikinasta vaikkapa taipuisaa muovista leikkuulautaa apuna käyttäen sellainen pötkö ja leikata sitten pötkö saman mittaisiin pätkiin. Pihveistä ei kannata tehdä liian paksuja, että ne kypsyvät kunnolla. Muotoile taikinapallosta pihvin muotoinen kädessä ja paista pannulla/parilassa/grillaa/whatever.

Hampurilaiseen ainakin meillä kuuluu olennaisena osana juusto. Juustoon kannattaa kuitenkin panostaa hieman enemmän, sillä oikealla juustolla saa helposti tehtyä "ihan ok" hampurilaisesta (omasta uskonnollisesta vakauksesta riippuen) taivaallista/helvetillistä herkkua. Juustoina hampurilaisissa käytetään yleesä mietoa cheddaria sekä epämääräistä swiss cheese-nimeä kantavaa juustoa. Tuo swiss cheese on itseasiassa emmentalia, jostain syystä amerikkalaiset ovat vain päättäneet ruveta nimittämään hampurilaisen välissä olevaa emmentalia sillä nimellä. Prismojen ja Citymarkettien ruokaosastoilla alkaa tätänykyä olemaan melkein jokaisessa palveleva juustotiski, kannattaa rohkeasti kysyä vaihtoehtoja sieltä, mikäli juustot eivät ole muuten kovin tuttuja.

Kaverina hampurilaiselle kuuluvat tietenkin ranskalaiset ja ranskalaisille paras kaveri on tietenkin ketsuppi. Perus ketsuppi ei kuitenkaan jaksa maistua hyvältä vuodesta toiseen ja sitä voikin tuunata lisäämällä siihen pippuria ja chilihiutaleita.