Munakas on ollut ensimmäinen ruokalaji, jonka olen koskaan opetellut valmistamaan. Jo suhteellisen nuorena valmistimme kaverin kanssa äärimmäisen tappomunakkaan, joka oli höystetty runsaalla annoksella chiliä ja cayanne-pippuria. Tämän jälkeen munakkaan valmistaminen on kuitenkin minun kohdallani hieman jalostunut, ja päätinkin nyt hieman kirjoittaa tämänpäiväisen irc-keskustelun jälkeen hieman munakkaan valmistamisesta ála Mikko.

Munakas ála Mikko

Taikina

Taikinan peruskomponentteinahan toimivat koulukuntien mukaan joko maito ja muna tai jauhot ja muna. Itse olen havainnut, että maitoon tehty munakas ei paistu niin tasaisesti eikä taitu niin hyvin. Usein valmistan munakkaan sekä maidolla että jauhoilla, mutta tänään käytettiin vain ja ainoastaan jauhoja ja munia. Jauhoina käytän joko ihan tavallista puolikarkeaa vehnäjauhoa tai sitten pizzajauhoja. Jauhoja kannattaa laittaa runsaasti, periaatteessa sääntö on että mitä enemmän jauhoja, sitä helpommin munakas taittuu. Kananmunia tarvitaan 3, ei enempää, ei vähempää.

Taikinan maustamiseen käytän useitakin mausteita, niisät keskeisimpänä chili, mustapippuri ja suola. Myös erilaiset grillimaustesekoitukset yms. toimivat hyvin samoin erilaiset chilikastikkeet ja -tahnat. Valkosipulijauhetta voi käyttää taikinaan suoraan, muuten valkosipuli kuuluu täytteiden joukkoon.

Juusto

Juusto kuuluu keskeisenä osana minun munakkaaseeni. Käytän mieluisasti sinihomejuustoa (Aura on vaan yksinkertaisesti tähänkin parasta) ja sen lisäksi emmental juustoa. Emmentalia saa raasteena suoraan kaupasta ja raaste onkin tähän tarkoitukseen parasta. Osa raasteesta kannattaa sekoittaa taikinan sekaan, joka lisää taikinan sitkeyttä ja helpottaa osaltaan paistamista ja viimeistelyä.

Täytteet

Munakas on siitä mielenkiintoinen ruoka, että sen täytteenä voi käyttää lähes mitä vaan. Itse olen käyttäny jopa riisiä ja eilisiä kebabin jämiä, keitettyjä perunoita yms. Perustäytteisiin kuuluu kuitenkin minulla nakit. Nakit kannattaa leikata pieniksi paloiksi. Samoin leikkaan useasti sekaan myös tuoretta paprikaa, tänään käytin keltaista, mutta useimmiten käytän punaista paprikaa.

Sipuli ja valkosipuli toimivat myös täytteinä oikein hyvin, jos vielä haluaa oikein tehdä viimeisen päälle, voi sipulin paistaa etukäteen. Valkosipulin hakkaan yleensä pieneksi, kelta- tai punasipulin kanssa voi palat jättää suuremmaksi, joskus olen jopa tehnyt ihan sipulirenkaita täytteeksi.

Myös suolakurkku ja kurkkusalaatti sopivat munakkaaseen hyvin. Suolakurkku kannattaa kuitenkin pienentää aika pieniksi paloiksi, jotta sen syöminen on helppoa.

Paistaminen

Levy kannattaa pitää kohtuullisella lämmöllä, nykyisellä hellallani 3 tai 4 on oikea asetus. Paistaminen kestää 3:lla hieman pitkään, mutta taikina paistuu tasaisemmin eikä pala pinnalta. Paistamiseen kannattaa käyttää runsaasti rasvaa, kananmuna palaa helposti kiinni jopa teflon-pannuun. Jos käytät öljyä, käytä myös sitä runsaasti (ei munakas ole muutenkaan mikään kevytruoka joten rohkeasti vaan sitä rasvaa). Itse suosin paistamiseen Oivariinia.

Kun rasva on sulanut, kaadetaan astiasta taikina suoraan keskelle pannua. Jos pannu on riittävän kuuma, sen pitäisi alkaa kiinteytymään heti. Tämän jälkeen lisätään täytteet taikinan päälle. Pannua kannattaa heilutella hieman, jotta lätty ei tartu kiinni. Hyvänä indikaattorina siitä, että munakas on valmis, on että munakas on kokonaan kiinteytynyt. Jos käytät juustoa, myös juuston sulamisaste (juusto kokonaan sulanut) on hyvä merkki että on aika taittaa munakas. Taittamisessa taikinan koostumus punnitaan ja jos taikina on riittävän sitkeää, taittuu munakas murtumatta. Kun munakas on taitettu, voi sitä vielä paistaa ihan hetken pannulla jotta puoliskot liimaantuvat toisiinsa.

Munakasta ei kuitenkaan kannata heti ahtaa naamaan, vaan kannattaa odotella hetki lautaselle siirtämisen jälkeen. 1-2 minuuttia riittää mainiosti. Tämä on tarpeellista varsinkin jos käytit paljon vettä sisältäviä vihanneksia tms. (suolakurkku, tomaatti) tai juustoa. Tällä odottelulla annetaan munakkaan komponenttien lämmön hieman tasaantua ja jos on käytetty juustoa, annetaan juuston hieman jäähtyessään liimata munakas tiiviiksi nipuksi.

1225839.jpg

(alun perin tämä munakaskirjoitus on julkaistu jo webbisitellä http://xl8r.com)