Viime viikonloppuna 13.2. vietettiin ympäri maailmaa kiinalaisen kuukalenterin mukaisesti uuden vuoden aattoa. Kiinalainen uusivuosi on kiinalaisten vuoden tärkein juhla, jota vietetään perheen ja sukulaisten kanssa. Meidänkin taloudessa päädyimme tänä vuonna viettämään kiinalaista uutta vuotta osallistumalla Lasipalatsin aukion uuden vuoden juhliin sekä kotona nautitun illallisen merkeissä.

Illallinen koostui neljästä ruokalajista joista tärkeintä osaa esittää jiaozi (饺子), kiinalainen dumplin, joka on perinteinen uuden vuoden ruoka etenkin Kiinan pohjoisosissa.
 

Jiaozi

Parasta jiaozissa on sen muunnettavuus. Täytteenä voi käyttää mitä tahansa haluaa; possu on yleisin täyte, mutta jiaozin voi täyttää myös naudalla, kanalla, äyriäisillä, vihanneksilla jne. Luovuuttaan voi käyttää vapaasti luodessaan uusia makuyhdistelmiä. Jiaozin valmistus ei ole vaikeaa, mutta jokseenkin aikaa vievää, Joten siirrytäänpä suoraan reseptiin. 
Jiaozi taikina:
0,75 dl vettä
2,5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
200 g possun jauhelihaa
½ dl hienonnettua ruohosipulia
1 tl riisiviini etikkaa
5 tippaa seesami öljyä
ripaus suolaa ja valkopippuria

Sekoita vesi ja jauhot. Vaivaa taikinaa noin 20-25 minuuttia tai kunnes se on pehmeää. Erottele taikina kahdeksi yhtä suureksi taikinaksi. Muotoile kaksi pitkoa, peitä kostealla pyyhkeellä ja anna taikinan levätä.
Silppua ruohosipuli, lisää raa`n jauhelihan sekaan muitten mausteiden kanssa. Sekoita ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Leikkaa levännyt taikina paloiksi ja kauli kaulimella sopivan kokoisia pyöreitä pohjia. Lisää keskelle teelusikallinen täytettä ja sulje taikinan reunat painelemalla ne yhteen.
Kuumenna kattilallinen vettä kiehuvaksi. Tiputa jiaozit veteen ja laita kattilalle kansi. Kun jiaozit nousevat kattilan pohjalta pintaan ne ovat valmiita. Kaada kuuma vesi kattilasta ja tarjoile jiaozit heti soijakastikkeen kanssa.



Vokattu choi sum

500 g choi sum –kaalia
2 valkosipulin kynttä
1 rkl öljyä
1 tl sokeria
½ tl suolaa
1-2 rkl osterikastiketta

Hienonna valkosipuli. Kuumenna vokkipannu ja lisää öljy. Lisää joukkoon valkosipuli ja freesaa hetki. Lisää choi sum, sokeri, suola ja osterikastike. Paista neljä minuuttia ja tarjoa lisukkeena.



Kiinalaista talonpoikaispataa tomaattien ja munien kera

6 tomaattia
3 cm inkivääriä
2-3 valkosipulinkynttä
½ - 1 tl suolaa
½ rkl sokeria
3 kevätsipulia
1 punainen chili
4 kananmunaa
2 tl seesamiöljyä

Pilko tomaatit. Kuori ja hienonna puolet inkivääristä ja valkosipulista. Freesaa valkosipuli ja inkivääri paistinpannulla öljyssä parin sekunnin ajan. Lisää tomaatit, suola ja sokeri. Paista 15 minuuttia.

Ota toinen paistinpannu. Hienonna loppu inkivääri ja valkosipuli, kevätsipuli ja chili. Freesaa kaikki ainekset nopeasti öljyssä. Riko joukkoon munat ja paista sekoitellen kypsiksi. Lisää munaseos tomaattien joukkoon sekoittaen. Kaada lopuksi joukkoon seesamiöljy.



Kiinalainen kurkkusalaatti


½ kurkku
1 valkosipulin kynsi
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl riisiviinietikkaa
ripaus suolaa ja sokeria

Leikkaa kurkku ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli ja sekoita se kurkun joukkoon. Lisää seesamiöljy, viinietikka, suola ja sokeri. Anna kurkun maustua vähintään 10 minuuttia, mielellään hieman pidempään. Mitä kauemmin se saa maustua, sitä enemmän makua. Tarjoa lisukkeena.

 

Reseptit jiaozi reseptiä lukuun ottamatta muunnoksia Yukiko Duken kirjasta Viisi aasialaista keittiötä.
-Tanja