Keftédes eli yrttilihapullat
4 annosta

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
400 g karitsan tai lampaan paistijauhelihaa
2 dl tuoreita hienonnettuja yrttejä, kuten persiljaa, minttua ja rosmariinia
ripaus kanelia ja kardemummaa
1 tl suolaa ja sokeria
ripaus rouhittua mustapippuria
1 kananmuna
öljyä paistamiseen

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota hetken aikaa oliiviöljyssä pannulla. Sekoita jauhelihaan yrtit, sipuliseos, mausteet ja kananmuna. Muotoile taikinasta pyöryköitä kostutetuin käsin. Kuumenna öljy paistinpannulla. Kypsennä pyörykät öljyssä kauniin ruskeiksi.

Tsatsikikastike
4-6 annosta

5 dl maustamatonta jogurttia
1 kurkku
4 tl suolaa
2 tl viinietikkaa
ripaus mustapippuria
4 murskattua valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä

Vuoraa siivilä tai kahvinsuodatin suodatinpaperilla. Valuta jogurtti siivilän läpi kiinteämmäksi pari tuntia. Voit myös käyttää kiinteämpää jogurttia, kuten turkkilaista jogurttia. Raasta kurkku ja sirottele suola raasteen päälle. Anna kurkun mehustua hetken aikaa. Puristele kurkkuraaste kuivaksi niin, että suurin osa nesteestä valuu pois. Sekoita jogurttiin mausteet, öljy ja raastettu kurkku. Anna kastikkeen maustua viileässä ennen tarjoilua.