Salsa se on vaan hyvää suunnilleen minkä tahansa kanssa. Se onkin useasti meillä esimerkiksi kanan fileiden kanssa lisukkeena ja syömme sitä joskus vaikkapa sipsien yms. kanssa. Nyt olikin aika kokeilla, miten tuon ihmeellisen mönjän valmistus tapahtuu. Tutkittuani vaihtoehtoja jonkin verran päädyin seuraavaan reseptiin:

Mikon Hunajasalsa

6 Tomaattia
2 chiliä
2-3 salottisipulia
1-2 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl hunajaa
suolaa
pippuria

  Kuori tomaatit. Tomaattien kuoriminen tapahtuu siten, että teet ristiviillon tomaatin kantaan ja kastat sen ihan hetkeksi (sanotaan 20-30 sek) kiehuvaan veteen ja sen jälkeen upotat tomaatin kylmään veteen. Tämän jälkeen kuori lähtee irti kuin itsestään. Halkaise tomaatit, poista siemenet ja kuutioi jäljelle jäänyt hedelmäliha haluamaasi kokoon. Sopiva koko on jokaisen oman maun mukaista, jotkut tykkäävät painaa salsansa suunnilleen soseeksi, itse arvostan suurempia paloja.

Hienonna sipuli, kuutioi olisi kai oikea sana, silppu ei mielestäni saa olla liian pientä. Pilko sekaan myös valkosipuli, sen koolla ei ole niinkään väliä. Kuulota ne öljyssä. Poista chileistä siemenet (= vedä chilit halki, kaavi siemenet vaikkapa lusikalla pois), pilko ne ja heitä sipulien joukkoon. Lisää vielä tomaattikuutiot, -pyree ja mausteet ja hauduttele hetki. Kaada astiaan ja jäähdytä vaikka jääkaapissa tai talvella parvekkeella, tarjoile kylmänä.